La nostra agenda

Dépendance iatrogène

Dependència iatrogènica

Prevenció de la dependència iatrogènica evitable adquirida a l'hospital

Aproximadament el 20% dels pacients grans augmenta significativament el seu nivell de dependència durant l'hospitalització. Aquesta pèrdua d’autonomia adquirida durant l’hospitalització s’explica per diversos factors entrellaçats:

  • patologia aguda que condueix a l'hospitalització,
  • factors individuals, però també per l'entorn hospitalari,
  • l'atenció i el tractament proporcionats durant l'hospitalització.

La dependència iatrogènica (prevenible) es defineix com la part més freqüentment prevenible de la dependència adquirida durant l'hospitalització en relació amb l'atenció i és aquest augment de la dependència relacionada amb l'atenció el que interessa el treball realitzat a l'Hospital Universitari de Tolosa de Llenguadoc. El projecte regional de "Prevenció de la dependència iatrogènica als hospitals de la regió d'Occitània" es va crear al nivell del pol de geriatria de 24 establiments sanitaris públics i privats de la regió. Aquest projecte consisteix en un enfocament de prevenció i la implementació de bones pràctiques clíniques.

Segons estudis, entre el 30 i el 60% dels pacients ancians perden autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària (ADL) durant l’estada hospitalària (Covinsky et al., 2011), fins i tot amb una bona funció bàsica i malgrat el tractament de la malaltia que condueix a l’hospitalització. . La pèrdua d’autonomia pot dependre d’aquesta malaltia, però també de l’organització de la institució o de l’atenció prestada. Després parlem de complicacions iatrogèniques. Sovint es poden prevenir i poden ser objectiu d’intervencions (Lafont et al., 2011). En un estudi previ a l’Hospital Universitari de Tolosa (2012), es va establir que la prevalença de dependència associada a l’hospitalització era del 18,1% (IC del 95%, del 14,7 al 21,4%) en pacients de 105 unitats mèdiques i quirúrgica (Sourdet et al. , 2015). La prevalença de dependència iatrogènica va ser de l'11,9% (IC del 95%, del 9,2 al 15,1%) i es va prevenir en el 80% dels casos. Un descans excessiu al llit i la manca de mobilització (58,3% de tots els pacients) o un ús excessiu de coixinets d’incontinència (49,0%) van ser dos dels principals problemes identificats.

Des de 2017, la Haute Autorité de Santé (Alta Autoritat de Salut) ha emès recomanacions per a una bona pràctica en la prevenció de la dependència lligada a l’hospitalització. Es basen en la formació de cuidadors, l’ús de l’escala ADL i el coneixement de situacions de risc. L’equip multidisciplinari pot establir objectius assistencials per tal d’estabilitzar o millorar l’autonomia del pacient. Actualment, el projecte regional afecta a 54 establiments sanitaris de la regió d'Occitània. S'implementa a nivell de serveis de geriatria i s'ha de distribuir a la resta d'unitats.

Articles :

Covinsky, Kenneth E., Edgar Pierluissi, et C. Bree Johnston. 2011. « Hospitalization-Associated Disability: “She Was Probably Able to Ambulate, but I’m Not Sure” ». JAMA 306 (16): 178293. https://doi.org/10.1001/jama.2011.1556.

Lafont, C., S. Gérard, T. Voisin, M. Pahor, B. Vellas, et I.A.G.G. / A.M.P.A Task Force. 2011. « Comment réduire la dépendance iatrogène chez les sujets âgés hospitalisés ? » Les cahiers de l’année gérontologique 3 (1): 6. https://doi.org/10.1007/s12612-011-0199-9.

Sourdet, Sandrine, Christine Lafont, Yves Rolland, Fati Nourhashemi, Sandrine Andrieu, et Bruno Vellas. 2015. « Preventable Iatrogenic Disability in Elderly Patients During Hospitalization ». Journal of the American Medical Directors Association 16 (8): 67481. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2015.03.011.